keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

#1888 - #1905

Paljon uusia on tullut maisteltua sitten viime kerran, joten tässä vain lyhyet kommentit uusista:

Plevnan Siperia Imperial Stout - maistettu Pikkulinnussa Puotilassa Helsingissä. Tein matkan "itään" vain tätä olutta varten. Katkerin Suomessa koskaan myyty olut, imperial stoutin ja double IPA:n siitos. Katkeruus dominoi makua alun stoutimaisuuden jälkeen, erinomainen, tällaisia saa harvoin Suomesta. Pisteitä 4.1.

Leikeim Wintertraum - ei kovinkaan talvinen, tavallinen dortmunder-tyypin olut. Pisteitä 2.0.

Sonnenbräu Raubritter Dunkel - epätasapainoinen dunkel. Pisteitä 2.0.


Gick-Bräu Schuster Öl
- maltainen, mutta ei kovin ikimuistoinen kellerbier.
Pisteitä 2.7.

Diamond Kerstbok - Belgiassa De Proefbrouwerijin panema "suomalainen" olut. Swaft!-olut tulee mieleen mausteisuudessa. Tätä voi ostaa Kaisaniemen K-kaupasta. Pisteitä 3.2.

A Le Coq Chocolate Porter - suklaaolut on tullut Viroonkin. Tumma lager, jossa on heikkoa suklaan makua. Juotava, mutta ei kovin erikoinen. Pisteitä 3.0.

Gulden Draak Vintage - Suomeen saatu harvinaisuus: Gulden Draakin jouluversio. Kovin paljoa yhteistä originaalin Gulden Draakin kanssa ei ole. Kevyt, alkoholia (7,5 %) ei paljoa huomaa. Pisteitä 3.3.

Budels Winterbier - kummalliselta liiman ja kumin seokselta tuoksuva olut. Ei kovin talvinen. Pisteitä 2.0.

Ridgeway Warm Welcome - juotava mausteinen brittiale. Ei tosin kovin talvinen tämäkään. Pisteitä 3.1.

Kulmbacher Mönchshof Weihnachts Bier - tässäkään oluessa ei ole joulua kuin nimessä. Maltainen ja puhdas oktoberfest-tyylinen lager. Pisteitä 2.6.

Caulier Blonde de Noël - makea, hiivainen, jopa De Dolle Brouwers -tyyppinen belgi. Caulierin oluet ovat yleensä hyviä, niin tämäkin vaikkei mikään klassikko olekaan. Pisteitä 3.3.

St Christophe - erikoinen toffeinen jälkiruokaolut. Pisteitä 3.4.

Gouden Carolus Ambrio - Het Ankeriin voi luottaa, tämä ei ole heidän parhaansa, mutta silti erittäin juotava. Pisteitä 3.4.

Triple Moine - yksinkertainen mutta juotava valkoviinimäinen triple. Pisteitä 3.1.


Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer
- vuosikerta 2002, maukas hedelmäinen vahva belgi. Pisteitä 3.9.

Mort Subite Xtreme Kriek - maistettu nimellä Louwaege’s Kriek, makea kaupallinen kirsikka"lambic". Pisteitä 2.2.

Campus Gold - aprikoosin hedelmäinen yksinkertainen triple. Pisteitä 3.3.

Systembolaget ja EU

Systembolaget kampanjoi ja lobbaa näyttävästi EU:ta. Rahaa on varmaan käytetty tähän propagandafilmiin "riittävästi":

http://www.dearmrb.se/

Olisi kiva kuulla paljonko vähemmän Suomessa on alkoholiongelmia kuin esimerkiksi Briteissä tai Sveitsissä.

lauantaina, marraskuuta 12, 2005

#1888 Wychwood Goliath Ale

Hobgoblin-olueestaan tunnetun Wychwood-panimon tuotteita näkee aina silloin tällöin suomalaisten kauppojen hyllyillä. Goliath Ale oli minulle uutuus, samassa K-kaupan hyllyssä ollut Circle Master onkin vanha tuttu.

Goliath Alen markkinointikikkana on iso 0,66 litran pullo. Samaa kokoa suositaan edelleen vanhoissa brittisiirtomaissa Intiassa ja Nepalissa. Olut näyttää mukavalta: kirkas meripihkan väri ja kunnon vaahto. Tuoksussa dominoivat tammiset tuoksut ja luvattu Styrian-humala. Maku on kovin heikko, hiukan tammisen humaloitu. Jälkimaussa tulee aavistuksen katkeroa ja heikkoa toffeeta. Kovin vetinen ale, mutta iso pullo on bonusta - ei tarvitse käydä niin usein jääkaapilla.

Pisteitä: 2.8, sijoitus 1002.

#1887 Belgia Gingers Beer

Panimon nimestä huolimatta tämä on puolalainen olut.
Juoma on kullanvärinen, sampanjamaisen hiilihappoinen, vaahto on pieni ja valkoinen. Tuoksussa on - ei niin yllättäen - inkivääriä, kuten oluen nimikin lupaa. Lisäksi siihen sekoittuu maissi, vaikka pullo ei sanokaan sitä käytetyn. Maku on erittäin sokerinen ja makea, jopa siirappimainen. Sitä hallitsee keinotekoinen inkivääri. Lapsille suunnattu olut? Tai ehkä naisille ...

Pisteitä: 1.2, sijoitus 1858.

Uudelleenarvio: Mack Juleøl

Norjalaisoluista on monasti suomalaisilla mielikuva, että "ne ovat maailman huonoimpia". Ongelmana on tietenkin, että kovin moni ei ole niitä päässyt maistamaan, saatavuus Suomessa on heikkoa. Mack on norjalaismerkeistä tunnetuin ja Alkon jouluolutvalikoimassa on tänä vuonna 6,5% Mack Juleøl.

Tämä vienna-tyyppinen olut väriltään tummanpunertava, tummahko vaahto häviää nopeasti. Tuoksussa on hiukan ruisleipämäistä maltaisuutta. Maku on paahteinen, maltainen ja aavistuksen jopa suklainen. Se kuitenkin loppuu varsin lyhyeen, jälkimaussa on aavistus sokeria. Alkoholimäärästä huolimatta se ei puske läpi missään vaiheessa. Tasapainoinen ja juotava jouluolut, mutta varsin tylsä. Lapin Kullan 6,5 -prosentin jouluolut on tätä kiinnostavampi.

Pisteitä: 3.2, sijoitus 669.

sunnuntaina, marraskuuta 06, 2005

Uudelleenarvio: Olvi Tumma Jouluolut III

Olvin Tumma Jouluolut III vaikuttaa tehdyn samalla reseptillä kuin viime vuonna. Ulkonäkö on tälle vienna-tyypin oluelle tyypillisen jouluinen: tumman rubiininpunainen väri ja mukava paahdetun ruskea vaahto antavat odottaa hyvää ja maistuvaa olutta. Olvin Jouluolut ei olekaan aivan toivoton: tuoksussa ja maussa on mukavaa jopa pintahiivaolutmaista hedelmäisyyttä. Toisaalta suomalaisille lagereille tyypillinen metallimaisuus puskee läpi myös, ilman sitä tämä voisi olla jopa herkullista! Keskiolutvahvuisena oluesta puuttuu myös "jouluinen" potku ja lämmittävyys. Talviseen nautintoon aavistuksen yli kuusi prosenttia alkoholia antaisi luultavasti tarvittavaa puhtia tähänkin olueen. Pisteitä (keskiarvo vuosilta 2004 ja 2005) 2.5, sijoitus 1186.

#1877-1886 Schrollista Huvilaan

Tutustumismatkalla Helsingin olutravintoloihin (jälleen kerran :)) maistetuksi tulivat seuraavat oluet:

One Pint Pubin oktoberfestin satoa:
#1877 Schroll Edel-Trunk, happamalta maidolta tuoksunut makean maltainen märzen. Pisteitä 2.8, sijoitus 1001.
#1878 Drei Kronen (Scheßlitz) Original Schäazer Lagerbier, kevyt, yksinkertainen, mutta juotava kellerbier. Pisteitä 2.7, sijoitus 1063.
#1879 Hellmuth Dunkel, nimestään huolimatta maku ei ollut kovin dunkelmainen. Vehnäpullalle tuoksuva ja makeahko. Pisteitä 2.9, sijoitus 949.
#1880 Griess Kellerbier, maukas Saaz-humaloitu kellerbier. Pisteitä 3.3, sijoitus 528.
#1881 Vierzehnheiligen Nothelfer Export Dunkel, melko tavanomainen, mutta juotava dunkel. Pisteitä 3.2, sijoitus 669.
#1882 Knoblach Schammelsdorfer Lagerbier Ungespundet, tässäkin on vehnäpullan tuoksu. Kummallinen ruohoinen maan maku. Nimestään huolimatta siis enemmän kellerbier. Pisteitä 2.2, sijoitus 1362.
#1883
Drei Kronen (Scheßlitz) Jubiläums Festbier, kevyt, maltainen, helposti juotava märzen. Pisteitä 3.0, sijoitus 842.

Olutravintola Pikkulintu, kävin maistamassa viimeisen listalla olleen maistamattoman ruotsalaisen:
#1884 Närke Kulturbryggeri Närke Mörker, läpinäkyttömän musta, pieni tumma vaahto. Kukkaishumalainen tuoksu, suklaisen paahdettu maku. Taattua Närke-laatua! Pisteitä 4.0, sijoitus 38.

Teerenpeli, Helsinki:
#1885 Teerenpeli Ruisrape, hiilihappoinen, melko tyypillinen Teerenpeli-lager. Ruista maussa ei juurikaan huomaa. Pisteitä 2.9, sijoitus 949.

Kaisla, Helsinki:
#1886 Huvila Stout, eipä maistunut kovinkaan tuhdilta, lieneekö ollut sitten jotakin "tynnyrinpohjaa"? Pisteitä 3.0, sijoitus 842.

perjantaina, marraskuuta 04, 2005

#1876 Lapin Kulta Aito Jouluolut IVB

Toinen Hartwallin jouluoluista on Alkon myyntilistoilta löytyvä 6,5%-vahvuinen Lapin Kulta Aito Jouluolut IVB. Kolmosversio yllätti aiemmin jo positiivisesti ja Lapin Kullan Talviolut oli oikein makoista tuote, joten tätä "Munchener Dunkel" -tyyppiseksi luonnehdittua kausiolutta tekikin mieli päästä maistamaan "ihan tuoreeltaan".

Oluen väri on tyypilliseen dunkel-tapaan punertavan ruskea, melko tumma. Vaahto on ruskehtava, mutta lasissa melko nopeasti häviävä. Tuoksu on paahteinen, ruskeaa sokeria ja aavistus ruisleipää. Siinä voi aistia yllättäen jopa belgialaisten dubbeleiden hedelmäisyyttä. Jonkin verran aromissa häiritsee suomalaisille lagereille kovin tyypillinen metallisuus. Oluen runko on tuhti - 16,2-prosentin kantavierteen ansiosta olut ei ole "vetinen", kuten useimmilla kotimaisten megapanimoiden joulutuotteilla on ollut tapana. Maussa on lakritsaa ja paahdettua mallasta. Jälkimaku on aavistuksen suolainen ja kitkerä, ehkä hiukan metallinenkin, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti epämiellyttävä. Tätä kelpaa juoda joulupöydässä - ei ehkä maailmanluokan olut, mutta ylivoimaisesti parasta mitä Lapin Kulta -brändin alla myydään.

Pisteitä 3.3, sijoitus 527.

torstaina, marraskuuta 03, 2005

#1875 Jenlain Bière de Noël

Ranskalaisen Brasserie Duyck -panimon bière de garde -tyyppinen jouluolut Jenlain Bière de Nöel on Alkon valikoiman tämän vuoden ainoa 0,75 litran koossa myytävä jouluolut. Panimo on Alkon asiakkaille entuudestaan tuttu Jenlain Ambrée -oluestaan. Samalla tämä olut tutustutti suomalaiset ranskalaisten "maaoluiden" maailmaan.

Bière de Noël on tyylille ominaisen punertavan meripihkan-kuparin värinen. Ruskehtava vaahto häviää nopeasti lasissa. Tuoksu on melko makean karamellimainen ja yllättävänkin alkoholinen. Aavistus hedelmää (etiketissä lukee "aromatisée à l'orange") löytyy myös. Suuntuntu on ohuehko. Aluksi oluessa dominoi ruohoinen humalointi ja yllättäen suklainen maku. Keskivaiheilla maku on varsin hedelmäinen ja myös metallinen. Loppumaussa viivähtää alkoholi ja kevyt hedelmäinen humalointi. Lajityypilleen ominainen olut, mutta jouluisuutta tästä saa etsiä, korkeintaan ehkä luumua voi maussa aistia.

Pisteitä 3.0, jolla pääsee sijalle 838.

Nestle patentoi "kahvioluen"

Muun muassa slashdot.org kertoo Nestlen sveitsiläisen tytäryhtiön patentista, joka koskee "kahviolutta". Artikkeli asiasta on ilmestynyt New Scientist -lehden verkkosivuilla. Oikeaa oluttahan tässä ei kuitenkaan tehdä. Kyseessä on uusi menetelmä, jolla käymisteitse saadaan kahvin aromi alkoholittomaan juomaan. Eli maltaita tai humalaa ei tietenkään käytetä.

Patentti löytyy WIPO:n sivuilta.

Tyypillistä harhaanjohtavaa uutisointia, joka tosin taitaa olla Nestlen markkinamiesten ja -naisten masinoimaa yhdistettynä vääriin mielikuviin. Kahvilta maistuvia stoutteja ja portereitahan on valmistettu iät ja ajat. Nyt saamme siis "kahvioluen", jossa on kofeiinia, muttei alkoholia, mutta ei oikeastaan ole oluttakaan. No .. myydäänhän lasten sampanjaakin.

Jouluoluet saapuivat Alkoon

721756
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock IV B
0,5
3,14
718767
Bière de Noël IV B
0,75
5,03
717806
Fuller's Old Winter Ale IV A
0,5
3,42
775354
Koff Jouluolut IV B
0,33
1,43
775358
Koff Jouluolut IV B 6-pack pullo 6 x 0,33 l
1,98
8,58
720624
Lapin Kulta Jouluolut IV B
0,33
1,51
720628
Lapin Kulta Jouluolut IV B 6-pack pullo 6 x 0,33 l
1,98
9,03
758754
Mack Juleøl IV B
0,33
2,47
746054
Nokian Jouluolut IV A
0,33
1,41
723704
Olvi Jouluolut III
0,33
1,26
763956
Saku Porter IV B
0,5
2,77
768084
Samuel Adams Winter Lager IV A
0,355
2,68

Jouluoluet saapuivat ainakin Alkon uusien tuotteiden listalle. Joukossa on pääasiassa vanhoja tuttuja ja vain muutama uutuus. Valitettavaa on, että hienot belgit Gouden Carolus ja Regal Christmas loistavat poissaolollaan - ranskalainen Bière de Noël ei ennakkotietojen mukaan tule paikkaamaan laadullista aukkoa. Muita uusia minulle listalla on ainoastaan Lapin Kulta Jouluolut IVB (joka toivottavasti on Talvioluen veroinen).

keskiviikkona, marraskuuta 02, 2005

#1874 Stadin Special Bitter

Stadin Panimo on yksi neljästä Helsingissä oluita valmistavasta pienpanimosta (kolme muuta ovat Perhon ravintolakoulun panimo, Suomenlinnan panimo ja lahtelainen Teerenpeli). Stadin pintahiivaoluet ovat saavuttaneet olutharrastajien suosion ja keräsipä panimo Helsingin olutfestivaaleilla 2005 enimmät palkinnot kaappiinsa festareiden olutkilpailussa - HBF:n parhaaksi olueksi valittiin Stadin American Pale Ale. Stadin oluita voi hyvällä syyllä pitää yhdessä tamperelaisen Koskipanimon Plevnan tuotteiden kanssa maailmanluokan pienpanimo-oluina, varsinkin kun puhutaan panimoista, jotka eivät pullota tuotteitaan.

Hyvien olutravintoloiden kuukauden olut on uutuus Stadin Panimolta: Special Bitter, jota kuvataan englantilaistyyppiseksi bitteriksi. Hanasta laskettuna olut muodostaa lasiin mukavaa pitsiä, väri on ehkä aavistuksen samea, ruskea, jossa valoa vasten erottuu meripihkamaista punaa. Tuoksu on mukavan humalainen ja voimakas, kukkaismainen ja aromaattinen. Maistettaessa olutta ensimmäisenä suussa tuntuu kirpeä humalointi. 48 EBU-yksikön vahvuus tuntuu katkeruutena - joka tietenkin bitterissä on pelkästään hyväksi. Humalointi on sen verran rapsakkaa, että oluen tyylimääritelmäksi sopisi ehkä paremminkin amerikkalaistyyppinen Indian Pale Ale - IPA, mutta lajiteltakoot tämä luokkaan premium bitter tai ESB. Muutenkin maku on yllättävän jenkkityylinen käytetyistä englantilaisista humalalajikkeista huolimatta - Suomessa tutuista amerikkalaispanimoista tulee ensinnä mieleen Sierra Nevada. Jälkimaussa humala maistuu myös miellyttävästi pitkään. Ainoa mieleen tuleva puute on maltaisuuden loppuminen lyhyeen, sekin on nyt saivartelua näin mukavassa juomassa, jota kelpaa ottaa toinenkin baaritiskin äärellä.

Pisteita 3.7 (asteikkoni on 1.0 - 5.0) , jolla olut sijoittuu omalla olutlistallani sijalle 174.

Eikan pubi sulkeutui

Järvenpääläinen Eikan pubi sulki ovensa yllättäen viime viikolla juuri vietettyään 5-vuotisjuhliaan. Sääli, sillä Eikka vaimoineen tarjosi miellyttävän savuttoman paikan harvinaisten oluiden nauttimiselle. Miljööltään ehdottomasti Suomen ykköspaikkoja: oli kuin olisit nauttinut oluttasi omassa olohuoneessasi, paitsi että olutta ei itse tarvinnut hakea jääkaapista!

Tervetuloa olutbongarin blogiin

Päätinpä sitten avata blogin oluelle. Olen oluiden harrastaja ja keräilijä. Keräilyni kohdistuu kaiken maailman oluisiin. Olen kiinnostunut niistä kaikista. Laatukin kiinnostaa, siksipä kirjoitan kaikista maistamistani uusista oluista arvion. Tähän mennessä arvioimani 1873 olutta 75 maasta löydät täältä:

http://www.ratebeer.com/ViewUser.asp?UserID=10233

Tässä blogissa yritän kertoa tulevaisuudessa maisteluistani myös suomen kielellä ja ehkä hiukan laajemmin kuin saan itseäni englanniksi ilmaistua. Eiköhän juttua löydy muustakin olueen liittyvästä.

Kippis!

Timo (TBone)