torstaina, maaliskuuta 29, 2007

Uusi pienpanimo Suomeen

Suomeen on saatu pitkästä aikaa uusi pienpanimo, kun Keravan ammattiopiston kemian osastolle on hankittu pienpanimo Itävallasta joulukuussa 2006. Käymistankkeja näyttää olevan 4 x 60 ltr. Ja mikä parasta, koulu on mukana myös Helsinki Beer Festivalilla, joten siellä saattaa olla tarjolla ihan uuden suomalaispanimon tuotetta.

http://moodle.keuda.fi/kansiot/kao-lf/pienpanimo/pienpanimo.htm

tiistaina, maaliskuuta 27, 2007

Helsinki Beer Festivalin lehdistötilaisuus

HBF järjestää lehdistötilaisuuden tiistaina 3.4. klo 13.30-14.30 St. Urho´s Pubissa. Paikalla on myös Michael Jackson.

Jackson on kovin aikaisin Suomessa? Voi tietenkin olla, että asuu Lontoossa ja lentää tänne päiväkseltään.

Festarien näytteilleasettajalista laajenee toivottavasti vielä:
http://www.helsinkibeerfestival.com/nasettajat/

lauantaina, maaliskuuta 24, 2007

Olutmatkailua Thaimaassa

Kiersin Thaimaata helmikuussa pari viikkoa, joten paikallaan lienee muuta sananen maan "olutkulttuurista". No lyhyesti sanottuna sitä ei ole ... Kovasti kiertämällä ja etsimällä löytää muutaman panimoravintolan, mutta siinäpä kaikki.

Kaupoissa myydään pelkästään vaaleita lagereita. Kun olet maistanut näitä tusinan verran, oletkin bongannut valtaosan Thaimaan oluista. Thaimaalaiset lagerit ovat kevyitä ja mitä ilmeisimmin riisiä käytetään useimmissa. Janojuomana valtamerkki Singha on paras valinta - tai sitten Heineken, jolla on myös tehdas maassa. Bangkokissa ja ehkä muissakin suurissa kaupungeissa suurten tavaratalojen ruokakauppojen herkkuosastot tuovat helpotuksen mikäli haluaa hiukan parempaa eli ulkolaisia erikoisoluita. Missään valikoimat eivät olleet kovin laajat, mutta yleensä kohtalaisen laadukkaat. Saksalaiset Paulanerit (ml. Salvator) ja Chimayt jäivät ainakin mieleen. Kansainvälisen Carrefour-ketjun kaupasta löysin jopa kaksi maistamaton belgiä: Liefmansin hedelmäoluet Fruitesse Pomme ja Fruitesse Framboise.

Bangkokissa on tällä hetkellä ilmeisesti kaksi panimoravintolaa:

Keskustassa sijaitseva Londoner Brew Pub on melko puhdasverinen brittipub ja expatien kokoontumispaikka. He panevat kahta omaa olutta. Molemmissa on havaittavissa samankaltainen käsityön maku kuin monissa panimoravintoloissa. En osaa identifoida mikä tuo piirre on, mutta kuvailen sitä yleensä englanninkielisellä sanalla "brewing mash". London Pilsner 33 oli aika mitään sanomaton pilsener, Pride Cream Bitter oli varsin juotava humaloitu brittibitter - ei tajuntaa räjäyttävä, mutta Changin ja muiden riisilagereiden jälkeen se toi helpotusta.

Londoner Ratebeerissa:
http://www.ratebeer.com/brewers/londoner-brew-pub/2846/

Toinen panimoravintola olikin vaikeampi löytää. Taksilla kuitenkin pääsin Tawandang German Brewerylle, kun ensin löytyi kuski, joka ymmärsi ja halusi sinne lähteä. Paikka on jonkin verran keskustan ulkopuolella Rama 3 -moottoritien varrella. Paikka on valtavan kokoinen "oluthalli". Saavuimme sinne iltapäivällä juuri kun se aukesi - kaksi asiakasta ja laskujeni mukaan noin 80 tarjoilijaa ei kuitenkaan taannut ripeää palvelua. Tawandang tekee kolmea omaa olutta: Dunken, Lager ja Weizen. Kaikki kolme olivat yllättävän hyviä. Epäilen panimoravintolalla olevan eurooppalaisen panimomestarin.

Tawandang Ratebeerissa:
http://www.ratebeer.com/brewers/tawandang-german-brewery/2866/

Sen sijaan Chiang Maista ei löyty panimoravintolaa, joka siellä olisi pitänyt olla Carrefourin vieressä. Tolpassa oli aikoja sitten pimentynyt valomainos kylläkin. Tavaratalon vieressä oli autopesula, ehkäpä se oli syrjäyttänyt ravintolan.

Lop Buri -nimisestä kaupungista löytyi sitten aivan uusi paikka. Monkey Brewery on saanut nimensä kaupungin apinoista. Lop Burissa on buddhalaistemppeli, jonka ovat vallanneet puolikesyt apinat. Itse panimo on Lop Buri Inn -hotellin sisällä. Kyltin perusteella panimolaitteisto oli jonkun saksalaisen "kulttuuripanimon" entinen. Valitettavasti Lop Burin kaupungin uudessa osassa sijainneen ravintolan oluet olivat melko epäonnistuneita. Monkey Lagerissa oli käymättömiä sokereita ja vihanneksien makua, Monkey Dark oli likainen diasetyylipommi.

Monkey Brewery Ratebeerissa:
http://www.ratebeer.com/brewers/monkey-brewery/8389/

Pattayallakin tuli käytyä. Jostain syystä missasin siellä olleen Hopf Brauhausin - Ratebeerin maininta ei sattunut silmään ennen matkaa. Näiden lisäksi Thaimaassa ei välttämättä toiminnassa olevia muita panimoravintoloita olekaan.

sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2007

Nøgne Ø Dark Horizon first edition

Loistavan norjalaisen pienpanimon Nøgne Ø:n "kohuttu" Dark Horizon first edition on nyt virallisesti julkaistu. Suomessakin sitä on kuitenkin ollut jo joitakin pulloja - ainakin maahantuojalla ja minulla kaapissa (kiitos Yngwar). Miksikö kohuttu? Kannattaa lukea Sepon arvio tästä oluesta:

http://www.olutopas.info/beers.php?olut=457

perjantaina, maaliskuuta 16, 2007

Laitilan Portteri

Uusi mielenkiintoinen olutuutuus (näin ennen maistamista ainakin!) on Laitilan Portteri (6,5 % ABV). Sitä saa ainakin Tampereelta hanasta (Old Bricks, Kultainen Apina). Old Bricks viittaa siihen, että löytynee myös Jyväskylästä ja Turun Old Bankista.

keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007

Suomen kansa pelastuu

Nyt on keksitty keino, miten estetään Suomen kansaa juopumasta: ei myydä niille keppanaa kello 07-09 välillä aamulla! Joskus sitä ihmettelee mitä siellä sosiaaliviranoimaisten päässä oikein liikkuu. Oluen myyntikiellon jälkeen klo 21 ymmärrän - sehän oli ravintoalan lobbauksen ansiota.

Olutta saa myydä aikaisintaan aamuyhdeksältä 1.4. alkaen

Huhtikuun alusta lähtien kaupat, kioskit, huoltoasemat ja tilaviinimyymä

lät saavat aloittaa alkoholijuomien myynnin aikaisintaan kello yhdeksän aamulla. Nykyisin myynnin on saanut aloittaa jo kello seitsemän. Myös Alkon myymälät ja anniskeluravintolat voivat aloittaa alkoholijuomien myynnin vasta kello yhdeksän.

Asetuksen muutos ei tuo muutosta myynnin lopettamisaikaan, vaan alkoholijuomien myynti on edelleen sallittua kello 21:een asti.

Myyntiaikaa koskevat säännökset eivät edellytä esimerkiksi alkoholijuomien lukitsemista tai eristämistä myyntiajan ulkopuolella. Myyntipaikan on kuitenkin huolehdittava ja valvottava, että alkoholijuomia myydään vain sallittuna aikana. Myyntipaikat voivat järjestellä juomaosastojaan uudelleen ja tehdä erilaisia teknisiä ratkaisuja valvonnan helpottamiseksi.

Asetuksen muutos ei koske juomia, joissa on enintään 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia, Näitä ovat muun muassa 1-oluet, miedot siiderit ja long drink-juomat, joita saa myydä myyntipaikan avaamisesta alkaen.

Lähde: Finfood

Lisätietoja: Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus STTV, ylitarkastaja Jan Rosenström, p. (09) 3967 2745

Käytännön merkitystähän tällä ei jokapäiväiseen elämään ole. Ainoa mikä tuli mieleeni on se, että jos esimerkiksi porukka lähtee varhain kesäaamuna mökille niin saunajuomien noutaminen matkalla ei enää onnistukaan.

maanantaina, maaliskuuta 12, 2007

Mongozo Banana

Hyvinvarustelluista K-kaupoista on nyt pienen aikaa saanut belgialaisen Huyghen panimon tekemää Mongozo Banana "banaaniolutta", jossa kuulemma on käytetty reilun kaupan banaaneja. Nyt näyttää tuote olevan Helsingissä William K:n valikoimissa seuraavin saatesanoin:

http://www.oluthuone.com/ajankohtaista/ajankohtaista050307.php

No, uskokoot kuka haluaa. Minä en usko - jäljet johtanevat samalle sylttytehtaalle kuin Haus der 131 Bieren eksotiatuotteet. Ja reilun kaupan banaanitkin ovat kiva mainoskikka - kuinka reiluja ne banaanit ovat, jos maku pääosin tulee jostakin banaaniesanssista?

torstaina, maaliskuuta 08, 2007

Stallhagen Dark Lager IV

Hyvien olutravintoloiden kuukauden olut on Stallhagen Dark Lagerin vahva kuusiprosenttinen versio. Aiemmin pullona on ollut saatavilla kevyempi 4,7-prosenttinen olut. Huhut kertovat myös tämän vahvemman Dark Lagerin tulevan pullomuodossa myöhemmin Alkoon.

Ahvenanmaalaisen Ålands Bryggerin Stallhagen-oluet tunnetaan hyvinä perusoluina, jotka eivät kuitenkaan ole kovin rohkeita tai yllättäviä. Tuotanto on kuitenkin ollut tasalaatuista ja varsinaisia huonoja oluita ei panimolta vielä ole vastaan tullut, jotakin satunnaista festareilla ollutta koekeittoa lukuun ottamatta.

Dark Lager on nimensä mukaisesta tumman meripihkan värinen lager-tyylin olut - vahvana kuusiprosenttisena se muistuttaa lähinnä tummia bock-oluita niin väriltään kuin maultaankin. Väri on kirkas, joten mistään suodattamattomasta tuotteesta ei ole kyse. Tuoksu on karamellimainen ja ruohoisen humalainen. Maussa tulee esille samantyyppinen ruohoinen humalointi sekä paperinen, aavistuksen karvaskin maltaus. Alkoholin huomaa tässä oluessa, jonka vuoksi sen bock-tyyppiseksi arvioinkin. Kohtalainen sessio-olut, helpohkosti juotava prosenteistaan huolimatta ja ehdottomasti kokeilun arvoinen vaikka ei helmikuun kuukauden oluen tasolle pääsekään (Ettaler).