sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

Out of This World


Mikkelleriltä on helmikuussa tulossa uusi olut, josta kerrotaan seuraavaa:

Even though its very early in the process and even the fact, that there are a couple of month yet to taste it, we can reveal, what might be this year wildest new beer. Mikkeller is in the process of brewing a beer with the theoretical IBU at 1000!. We are talking about an "Out of This World" beer at 12.2% Alc., and it is expected to be in the stores in February.

Tuhat IBU:a saa tukan nousemaan pelkästä ajatuksesta. Toki laskennollisista arvoista on kyse. Kun oluessa on vieläpä tukevasti alkoholia, melkoisesta soosista pitää olla kyse.

Muita Mikkeller-uutuuksia ovat Mikkeller Nelson Sauvignon (kuvassa) ja Weinbrand Barrel Aged Red Ale. Molemmat De Proefilla pantuja. Samaten Facebookissa kerrotaan, että Both Bourbon Barrel Breakfast and Bourbon Barrel Brunch are bottled.......lots of stuff going on thse days!

lauantaina, tammikuuta 30, 2010

Vertailumaistelussa kaksi jenkkilageria


Tällä kertaa lauantaipäivän puuhahetkeksi valikoitui kahden Alkon valikoimissa olevan amerikkalaisen laatulagerin vertailu. Bulkkiosasto jätettiin tällä kertaa suosiolla kauppaan. Mukaan pääsivät siis:

Samuel Adams Boston Lager
Tämä on Boston Beer Companyn lippulaivatuote, josta voidaan koko yrityksen historian käynnistyneen. Perustajan isoisän panoperinteitä vaaliva olut on nostanut Boston Beer Companyn (joka myy oluitaan siis Samuel Adams -nimellä) isojen poikien sarjaan vaikka panimo luokitellaankin craft breweryksi eli käsityöläispanimoksi. Tässä lagerissa on alkoholia 4,8 prosenttia ja valmistuksessa on käytetty saksalaisia Hallertau Mittelfrüh ja Tettnang Tettnanger -humalia. Speksit menevät siis hyvinkin Saksan suuntaan.

Brooklyn Lager
Newyorkilainen Brooklynin panimo ei ole enää kovin pieni sekään, mutta häviää kuitenkin Boston Beerille selvästi. Brooklynin panimomestari Garrett Oliver on vieraillut Suomessakin HBF:llä. Aina yhtä tyylikäs Oliver tunnetaan muun muassa oluita ja ruokaa yhdistelevistä kirjoistaan. Brooklyn Lager on 5,2-prosenttinen ja siinä on Hallertauer Mittelfrueh-, Vanguard- ja Cascade-humalia. Näin ollen paperilla tämä on Samuel Adamsia enemmän "amerikkalainen".

Maistelua varten oluet kaadettiin tulppaanilaseihin. Tämä helpottaa aromien arviointia vaikka tavallisesti peruslagereita nautittaessa kelpaa normaali pinttikin vallan mainiosti. Lagerit on syytä jäähdyttää hyvin, mutta ei nyt sentään pakasteta niitä.

Lasiin kaadettaessa molemmat oluet antavat tummahkon vaahtokukkasen, joka kummassakin tosin häviää melko nopeasti. Väri on molemmissa hämmästyttävän samanlainen kirkkaan meripihkainen. Brooklynissa ehkä aavistuksen tummempi, mutta eroa sokkona on varmasti vaikeahko sanoa. Väri kuitenkin poikkeaa selvästi kotimaisten bulkkien vastaavasta.

Tuoksu on Brooklynissa leipämäinen, maltainen, Samuelissa hedelmäisempi ja kevyempi. Yllättäen Samuelista saan irti myös hiukan bulkeille tyypillistä palanutta kumia. Kummassakin aromi on kuitenkin melko hillitty eikä varmasti karkoita kevyemmin humaloitujen lagereiden ystäviä.

Brooklynissa runko on mukavan maltainen. Karamellimallas(?) tuo makeutta, humalointi painottuu loppuun. Katkerot ovat maltillisia vaikka aikoinaan viitisen vuotta sitten juodessani olut tuntui kovinkin humaloidulta lagerilta. Raaka-aineet ovat tässä hyvin tasapainossa.

Samuel Adams on selvästi kevyempi ja hedelmäisempi. Vaikka tässä humalan katkeroarvot ovat vain 23 EBU:a verrattuna Brooklynin 33 EBU:un, oluen maku on terävämpi. Vaikka molemmissa kantavierreprosentti, joka antaa yleensä osviittaa oluen rungon vahvuudesta, on sama niin Brooklyn tuntuu tukevammalta. Jenkkihumalat saksalaisten ohella tekevät Brookylynistä myös juomiskokemuksena jännemmän.

Brooklyn Lager sopii näistä kahdesta paremmin nautiskeluun ja sessio-olueksi ollen mielenkiintoisempi ja tukevampi. Samuel Adamsin Boston Lagerilla on oma paikkansa ruokapöydässä ja saunaoluena. Mutta näin ollen Humalablogin peukku ylös -suositus näistä kahdesta menee Brooklyn Lagerille. Se on Alkossa vain 16 senttiä kalliimpaa!