lauantaina, lokakuuta 23, 2010

BeerSweden Suomessa ja Alvinnea

Loistava ruotsalais-brittiläinen BeerSweden blogi vieraili Suomessa. Tarinan ensimmäinen osa on julkaistu ja sen voi lukea täältä. Mikähän mahtaa olla seuraavan osan bunkkeria muistuttava pubi?

Humalablogistilla on lasissaan lauantai-illan kunniaksi belgialaisen Alvinnen Hop Trilogy Columbus isosta pullosta kaadettuna. Alvinnen tynnyrikypsytyskokeilut eivät kaikki ole olleet oikein onnistuneita, mutta tämä kolme (muut ovat Centennial ja Simcoe) jenkkihumala single hop olutta ovat onnistuneet kaikki varsin mainiosti. Nämä kolme humalaa muistuttavat toisiaan varsin paljon ainakin tämän Alvinnen sarjan perusteella. Alvinnemaisesti jokaisessa oluessa on ollut pitkään viipyilevän katkeruuden lisäksi maalaismaisia hevosensatulan tuoksuja ja vastaavia makuja eli aivan helpoista oluista ei ole kyse.

torstaina, lokakuuta 14, 2010

Saku julkaisee erikoisolutsarjan

Suurin ja varmaan tutuin virolaispanimo Saku kulkee hiukan Hartwallin jalanjälkiä ja on lanseerannut uuden erikoisolutsarjan jota kutsutaan nimellä "Gurmaanide kollektsioon Nr. 1". Sarjaan kuuluu kolme olutta: vehnäolut Saku Valge, vaalea lager Saku Klassik ja tummempi Saku Punane.

Sakun nettisivuilla on esittelyvideo ja hauska tietokilpailu:

http://www.saku.ee/gurmaanidele/?utm_source=postimees&utm_medium=banner&utm_content=punane&utm_campaign=GK


tiistaina, lokakuuta 05, 2010

Onnea 168-vuotias Pilsner Urquell!

Tänään 5. lokakuuta tulee 168 vuotta siitä kun ensimmäinen erä modernia kullankeltaista lager-olutta näki päivän valon Plzenin kaupungissa. Tällöin paikallisten tshekin- ja saksankielisten kaupunkilaisten omistaman Bürgerbrauerein Baijerista palkattu panimomestari Josef Groll loi oluen, joka vuonna 1859 rekisteröitiin tavaramerkillä "Pilsner Bier". Myöhemmin kun kaupunkiin syntyi kilpaileva Gambrinus-panimo, oluen nimeksi muutettiin alkuperäistä pilsneriä tarkoittava "Pilsner Urquell".

Ennen ensimmäistä pilseneriä oluet olivat pintahiivalla pantuja ja tummia. Böömissä kansalaiset olivat usein tyytymättömiä oluen laatuun ja tämä johtikin edellä mainitun Bürgerbrauerein perustamiseen. Panimon omistajat palkkasivat Grollin panemaan heille hyvää, uutta baijerilaistyylistä pohjahiivaolutta. Böömissä oli mahdollista Baijerin tapaan säilöä talvisaikaan kerättyä jäätä ja pitää oluen lämpötila 4-9 Celsius-asteessa läpi vuoden, joka oli välttämätöntä kun käytettiin pohjahiivaa oluen panemiseen. Tuolloin 5. lokakuuta 1842 Groll siis sai valmiiksi ensimmäisen oluensa, jossa käytettiin pehmeää böömiläistä vettä, uutta vaaleaa mallasta ja Zatecin eli Saazin humalia. Olut oli tarjolla ensimmäistä kertaa marraskuussa Zum Goldenen Anker, Zur weißen Rose sekä Hanes -ravintoloissa ja saavutti suuren suuren suosion.

Tänä päivänä Plzeňský Prazdroj on suuri SABMillerin omistama "megapanimo", mutta Pilsner Urquell on säilyttänyt edelleen suosionsa ja laatunsa. Urquellia voi nauttia nykyisin neljässä eri muodossa:

1) se tavallinen suodatettu ja pastöroitu versio, maitokaupoista ja olutravintoloista sekä hanasta, pullosta että tölkistä

2) pastöroimaton, mutta suodatettu versio jota myydään "tankovna"-pubeissa Tsekeissä

3) suodattamaton ja pastöroimaton versio, jota myydään vain pilseniläisissä pubeissa, erityisesti Na Parkanussa, valmistetaan Plzeňský Prazdrojin modernissa "linjastossa"

4) suodattamaton ja pastöroimaton tammitynnyreissä Plzensky Prazdrojin kellareissa lageroitu versio, jota saa vain panimokierroksella

Kippis!

Humalablogisti arvioimassa maailman parasta pilsneriä Plzensky Prazdrojin kellarissa. Tässä vaiheessa muovimukista, myöhemmin myös lasista.