perjantaina, joulukuuta 23, 2011

Olutseura Oluen Metsästäjien jouluolutbruuvi

Panimoravintola Beer Hunter'sissa kokoontuva porilainen olutseura Oluen Metsästäjät pitää perinteisesti joulukuun kokouksessaan 10 oluen jouluolutmaistelun. Oluen Metsästäjien pieni mutta innokas tiimi testasi tälläkin kertaa Beer Huntersin kaappien jouluherkkuja. Raadin jäsenet edustavat olutharrastajia laidasta laitaan - yhdistävänä piirteenä on mieltymys uusien makujen kokemiseen. Jouluherkkujen sijaan ehkä pitäisi puhua talvioluista. Tulokset "valmistuivat" tähän blogiin joulua ajatellen hieman myöhään, mutta kyllähän näitä joulun jälkeenkin juodaan. Kuten aina olutseuramme pruuveissa, arviot tehtiin sokkona: etukäteen ei tiedetty pruuvissa olevia oluita ja oluet paljastettiin vasta pistelaskun jälkeen. Maistettu valikoima poikkesi jonkin verran "normaaleista jouluoluttesteistä", sillä mukana oli vuosi sitten Beer Huntersiin tuotuja omatuontioluita (merkitty tähdellä *).

Tässä tulokset:

10. Erdinger Schneeweisse 102 p
"Suussa poreileva" "Kivennäisvesimäinen" "Sitrusta" "Simamainen" "Ei kinkun kanssa" Schneeweissen todettiin yleisesti olleen hieman väärässä seurassa eikä se oikein talvioluesta käykään.

9. Kragelund Sint Niklaas Jule Dubbel* 132 p
"Punaherkkukainen tuoksu" "Jopa lihaisa tuoksu" "Kitkerä jälkimaku" "Ei jouluinen, liian tavanomainen" Tanskalainen jouludubbel ei ehkä enää ollut parhaimmillaan.

8. Midtfyns Jule Ale* 138 p
"Joulumausteinen" "Neilikkainen" "Testin jouluisin maku" "Korostetusti jouluolut" Testin joulumausteisin olut ei kuitenkaan miellyttänyt raatia huippupisteisiin.

6. Fur Vulcano Julebryg* 139 p
"Maussa toffeeta" "Ei erityisen jouluinen" "Tuoksu paranee lämmetessään" "Tässä seurassa vähän pliisu"

6. Saku Porter 139 p
"Lakritsainen" "Tasapainoinen, maltainen" "Mahtava maltaisuus" "Paranee lämmetessään" "Hiukan makea" "Persoonaton jouluolueksi" Sakun kausiportteri jäi yllättävän kauas kärjestä, tosin kokonaispisteitä laski yhden raatilaisen antamat heikommat pisteet.

5. Beer Hunters Mufloni Talvi Pukki 146 p
"Hedelmäinen tuoksu" "Tuoksuu kuin apilapelto sateen jäljiltä" "Raikas, pirteä" "Epämiellyttävä tuoksu" "Hedelmäistä humalaa" Oman talon kausituote keräsi tasaisesti pisteitä.

4. Nils Oscar Julöl 2011 149 p
"Tuoksussa hento lakritsi ja kahvi" "Muuten huippuolut, mutta tuoksu jotenkin epämiellyttävä" "Espressoa maussa" Nils Oscarin jouluolut sai parilta raatilaiselta kärkipään pisteet ja miellytti muitakin kahvisuudellaan.

3. Hornbeer Juleøl (2011) 150 p
"Lakristi tai salmiakki tuoksuu" "Lakritsipiippu" "Maussa lakritsa menee yli" "Salmiakkikossua" "Maku kuitenkin sopusuhtainen" "Liikaa lakritsia" Vaikka saikin maistelun aikana kritiikkiä lakritsaisuudestaan, olut keräsi hyvät pisteet. Mainittakoot, että humalablogistin Pikkulinnun hanasta tarjoiltu tuopillinen maistui täysin erilaiselta.

2. Det Lille Bryggeri Julebryg* 152 p
"Aavistuksen leipäinen tuoksu" "Maistuu joululta" (vastaus vierestä: "Ei pidä paikkaansa") "Viipyvä jälkimaku" Det Lille Bryggerin jouluolut sai hyvät pisteet kaikilta raadin jäseniltä. Tämän vahvahkon oluen maulle vuoden kypsytys lienee tehnyt hyvää.

1. Åbro Julbock 155 p
"Toffeemainen tuoksu, pehmeä" "Rusinainen" "Jopa jouluinen, hyvä kinkkuolut" "Englantilaista hedelmäkakkua" Testin voittajaksi nousi todellinen jokeri! Voittaneessa Åbro-pullossa parasta ennen päiväys oli 11/2010, joten kyse on pari vuotta kypsyneestä pullosta. "Tuoreena" Åbro Julbock ei ole kovin ihmeellinen olut, mutta ikääntyessään on selvästi saanut luonnetta. Mainittakoot, että kyseinen olut oli osan säilytysajastaan viettänyt huoneenlämmössä kaukana "optimaalisista" kellarointiolosuhteista.

Perinteisessä "paras olut kinkun kanssa" valinnassa ääniä saivat Sint Niklaas, Åbro ja sen äänestyksen voittanut Saku Porter.

lauantaina, joulukuuta 10, 2011

Bruuverin talonmaku

Olen aina silloin tällöin kirjoittanut Bruuverin ipojen ja apojen kohdalla selkeästä ns. talonmausta. Kyseisissä oluissa se on ollut eräänlainen pippurinen, hieman pistävä sivumaku. Saimaan panimolla pannut oluet ovat olleet ravintolassa selvästi erilaisia. Kommentoituani asiaa Arden blogissa Bruuverin Talvi-Ipeloffin kohdalla Bruuverin panija Ilkka Sysilä lähestyi minua. Viestistä ymmärsin, että Sysilä haluaa minun oikaisevan olettamukseni siitä, että maku tulee käytetystä hiivasta. Eli tässä tulee panijan selitys Bruuverin oluiden "talonmausta":

Bruuverin oluissa oli usein läsnä vahva talonmaku ennen hanaremonttia. Se sai minut ajoittain todella epätoivoiseksi. Talonmaku johtui kontaminoituneesta (paskaisesta) hanajärjestelmästä, jota ei saatu pesemälläkään puhtaaksi ja se koski KAIKKIA saman jäähdyttimen läpi laskettuja oluita. Ajoin vaivalla läpi hanaremontin ja huolehdin nykyisin itse hanahygienian tinkimättömän hoidon valvonnasta.Uuden hanajärjestelmän käyttöönoton jälkeen talonmaku katosi. Jästipää, lopeta siis noiden hiivasta johtuvien talonmakuhuhujen levittäminen ja kerro olutnussijakollegoillesikin asiasta. Maltaisn joulunalusterveisin, Ilkka Sysilä Maltaisin terveisin, Ilkka Sysilä