torstaina, maaliskuuta 29, 2007
Uusi pienpanimo Suomeen
http://moodle.keuda.fi/kansiot/kao-lf/pienpanimo/pienpanimo.htm
tiistaina, maaliskuuta 27, 2007
Helsinki Beer Festivalin lehdistötilaisuus
Jackson on kovin aikaisin Suomessa? Voi tietenkin olla, että asuu Lontoossa ja lentää tänne päiväkseltään.
Festarien näytteilleasettajalista laajenee toivottavasti vielä:
http://www.helsinkibeerfestival.com/nasettajat/
lauantaina, maaliskuuta 24, 2007
Olutmatkailua Thaimaassa
Kaupoissa myydään pelkästään vaaleita lagereita. Kun olet maistanut näitä tusinan verran, oletkin bongannut valtaosan Thaimaan oluista. Thaimaalaiset lagerit ovat kevyitä ja mitä ilmeisimmin riisiä käytetään useimmissa. Janojuomana valtamerkki Singha on paras valinta - tai sitten Heineken, jolla on myös tehdas maassa. Bangkokissa ja ehkä muissakin suurissa kaupungeissa suurten tavaratalojen ruokakauppojen herkkuosastot tuovat helpotuksen mikäli haluaa hiukan parempaa eli ulkolaisia erikoisoluita. Missään valikoimat eivät olleet kovin laajat, mutta yleensä kohtalaisen laadukkaat. Saksalaiset Paulanerit (ml. Salvator) ja Chimayt jäivät ainakin mieleen. Kansainvälisen Carrefour-ketjun kaupasta löysin jopa kaksi maistamaton belgiä: Liefmansin hedelmäoluet Fruitesse Pomme ja Fruitesse Framboise.
Bangkokissa on tällä hetkellä ilmeisesti kaksi panimoravintolaa:
Keskustassa sijaitseva Londoner Brew Pub on melko puhdasverinen brittipub ja expatien kokoontumispaikka. He panevat kahta omaa olutta. Molemmissa on havaittavissa samankaltainen käsityön maku kuin monissa panimoravintoloissa. En osaa identifoida mikä tuo piirre on, mutta kuvailen sitä yleensä englanninkielisellä sanalla "brewing mash". London Pilsner 33 oli aika mitään sanomaton pilsener, Pride Cream Bitter oli varsin juotava humaloitu brittibitter - ei tajuntaa räjäyttävä, mutta Changin ja muiden riisilagereiden jälkeen se toi helpotusta.
Londoner Ratebeerissa:
http://www.ratebeer.com/brewers/londoner-brew-pub/2846/
Toinen panimoravintola olikin vaikeampi löytää. Taksilla kuitenkin pääsin Tawandang German Brewerylle, kun ensin löytyi kuski, joka ymmärsi ja halusi sinne lähteä. Paikka on jonkin verran keskustan ulkopuolella Rama 3 -moottoritien varrella. Paikka on valtavan kokoinen "oluthalli". Saavuimme sinne iltapäivällä juuri kun se aukesi - kaksi asiakasta ja laskujeni mukaan noin 80 tarjoilijaa ei kuitenkaan taannut ripeää palvelua. Tawandang tekee kolmea omaa olutta: Dunken, Lager ja Weizen. Kaikki kolme olivat yllättävän hyviä. Epäilen panimoravintolalla olevan eurooppalaisen panimomestarin.
Tawandang Ratebeerissa:
http://www.ratebeer.com/brewers/tawandang-german-brewery/2866/
Sen sijaan Chiang Maista ei löyty panimoravintolaa, joka siellä olisi pitänyt olla Carrefourin vieressä. Tolpassa oli aikoja sitten pimentynyt valomainos kylläkin. Tavaratalon vieressä oli autopesula, ehkäpä se oli syrjäyttänyt ravintolan.
Lop Buri -nimisestä kaupungista löytyi sitten aivan uusi paikka. Monkey Brewery on saanut nimensä kaupungin apinoista. Lop Burissa on buddhalaistemppeli, jonka ovat vallanneet puolikesyt apinat. Itse panimo on Lop Buri Inn -hotellin sisällä. Kyltin perusteella panimolaitteisto oli jonkun saksalaisen "kulttuuripanimon" entinen. Valitettavasti Lop Burin kaupungin uudessa osassa sijainneen ravintolan oluet olivat melko epäonnistuneita. Monkey Lagerissa oli käymättömiä sokereita ja vihanneksien makua, Monkey Dark oli likainen diasetyylipommi.
Monkey Brewery Ratebeerissa:
http://www.ratebeer.com/brewers/monkey-brewery/8389/
Pattayallakin tuli käytyä. Jostain syystä missasin siellä olleen Hopf Brauhausin - Ratebeerin maininta ei sattunut silmään ennen matkaa. Näiden lisäksi Thaimaassa ei välttämättä toiminnassa olevia muita panimoravintoloita olekaan.
sunnuntai, maaliskuuta 18, 2007
Nøgne Ø Dark Horizon first edition
http://www.olutopas.info/beers.php?olut=457
perjantaina, maaliskuuta 16, 2007
Laitilan Portteri
keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007
Suomen kansa pelastuu
Olutta saa myydä aikaisintaan aamuyhdeksältä 1.4. alkaen
Huhtikuun alusta lähtien kaupat, kioskit, huoltoasemat ja tilaviinimyymä
Asetuksen muutos ei tuo muutosta myynnin lopettamisaikaan, vaan alkoholijuomien myynti on edelleen sallittua kello 21:een asti.
Myyntiaikaa koskevat säännökset eivät edellytä esimerkiksi alkoholijuomien lukitsemista tai eristämistä myyntiajan ulkopuolella. Myyntipaikan on kuitenkin huolehdittava ja valvottava, että alkoholijuomia myydään vain sallittuna aikana. Myyntipaikat voivat järjestellä juomaosastojaan uudelleen ja tehdä erilaisia teknisiä ratkaisuja valvonnan helpottamiseksi.
Asetuksen muutos ei koske juomia, joissa on enintään 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia, Näitä ovat muun muassa 1-oluet, miedot siiderit ja long drink-juomat, joita saa myydä myyntipaikan avaamisesta alkaen.
Lähde: Finfood
Lisätietoja: Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus STTV, ylitarkastaja Jan Rosenström, p. (09) 3967 2745
maanantaina, maaliskuuta 12, 2007
Mongozo Banana
http://www.oluthuone.com/ajankohtaista/ajankohtaista050307.php
No, uskokoot kuka haluaa. Minä en usko - jäljet johtanevat samalle sylttytehtaalle kuin Haus der 131 Bieren eksotiatuotteet. Ja reilun kaupan banaanitkin ovat kiva mainoskikka - kuinka reiluja ne banaanit ovat, jos maku pääosin tulee jostakin banaaniesanssista?
torstaina, maaliskuuta 08, 2007
Stallhagen Dark Lager IV
Ahvenanmaalaisen Ålands Bryggerin Stallhagen-oluet tunnetaan hyvinä perusoluina, jotka eivät kuitenkaan ole kovin rohkeita tai yllättäviä. Tuotanto on kuitenkin ollut tasalaatuista ja varsinaisia huonoja oluita ei panimolta vielä ole vastaan tullut, jotakin satunnaista festareilla ollutta koekeittoa lukuun ottamatta.
Dark Lager on nimensä mukaisesta tumman meripihkan värinen lager-tyylin olut - vahvana kuusiprosenttisena se muistuttaa lähinnä tummia bock-oluita niin väriltään kuin maultaankin. Väri on kirkas, joten mistään suodattamattomasta tuotteesta ei ole kyse. Tuoksu on karamellimainen ja ruohoisen humalainen. Maussa tulee esille samantyyppinen ruohoinen humalointi sekä paperinen, aavistuksen karvaskin maltaus. Alkoholin huomaa tässä oluessa, jonka vuoksi sen bock-tyyppiseksi arvioinkin. Kohtalainen sessio-olut, helpohkosti juotava prosenteistaan huolimatta ja ehdottomasti kokeilun arvoinen vaikka ei helmikuun kuukauden oluen tasolle pääsekään (Ettaler).