torstaina, heinäkuuta 22, 2010

Oluttaistelun loppu (?): The End of History

Kuten olettaa saattoi, Aberdeenin pojat eivät jättäneet leikkiä maailman vahvimmasta oluesta kesken. Saksalaisten julkaistua Schorschbockin 43-prosenttisen version vastaiskuna Sink the Bismarckin 41 prosentille, tiedettiin että uusia kepposia oli vielä luvassa. Ja nyt on nähty mitä Skotlannin nummilta tulee seuraavaksi: maailman vahvin (50 tai 55 %) ja kallein olut: The End of History, joka toivon mukaan laittaa päätepisteen kilpavarustelulle. Jotta shokkiefekti olisi täydellinen valmistetut 11 pulloa tulevat eläimen nahkaan upotettuina: 7 pulloa kärpännahassa, 4 pulloa oravannahassa - hinnat 500 ja 700 puntaa. Taitaa jäädä maistamatta :) Lue koko stoori BrewDogin blogista. Video on jälleen loistava, kannattaa katsoa.


The End of History from BrewDog on Vimeo.

PS: Matkaraportti Jerseyltä ja Guernseylta on tulossa kunhan blogisti löytää sopivan inspiraation.

perjantaina, heinäkuuta 09, 2010

Lomatunnelmaa

Humalablogistin lyhyt kesäloma alkoi. Jo huomenna matka suuntaa kohti pääkaupungin herkkuja (lue: One Pintin kölschit ja Pikkulinnun Bitter&Sour) ja siitä matka jatkuu sunnuntaina Jerseyn saarelle. Jerseyltä tulee aikanaan blogiin matkaraporttia. Olutmielessä saari tarjoaa yhden panimon, riittävän määrän real alea tarjoilevia pubeja sekä pari mielenkiintoista siiderivalmistajaa. Viikon aikana on suunnitelmissa käydä myös Guernseylla.

Lomaoluen kunniaa näin blogissa saa edustaa lasissa oleva Weihenstephanerin Korbinian. Tämä ei nyt ehkä erityisesti ole Suomen tulevien superhelteiden olut, mutta on toisaalta näin illemmalla mukava lämmittäjä myös kesällä. Oluen sekä tuoksu että maku tarjoavat intensiivistä ruista, leipämäisyyttä ja lakritsaa. Mikäli "maailman vanhimman panimon" doppelbock on jäänyt maistamatta, kannattaa korjata tilanne ja ostaa pullo pari vaikkapa huomiselle Saksa-Uruguay-ottelulle. Humalablogistin sydän on kylläkin lattareiden puolella...

Hauskaa heinäkuuta!

maanantaina, heinäkuuta 05, 2010

Patrikin juhlaolut: Horny Ten-K oh6gdx

Viime perjantaina kello 1500 oli olutharrastajia ja muutama lehdistön edustaja (Satakunnan Kansan toimittaja ja valokuvaaja sekä sähköisenä "olutmediana" Humalablogi) kokoontunut porilaiseen panimoravintola Beer Hunter'siin. Panimon omien oluiden komeaan viiden tuotteen rivistöön paljastettiin kuudes tulokas: Horny Ten-K oh6gdx. Kyseessä oli vaasalaisen Ratebeer.com-aktivistin Patrik "Pade" Willförin 10000 olutreittausta juhlistamaan valmistettu olut. Pade oli valinnut oluen valmistukseen Beer Huntersin, koska se on hänen lempiravintolansa Suomessa ja koska tiesi olutmestari Mika Heikkisen olevan riittävä hullu suostuakseen panemaan oluen, jota hän oli kaavaillut. Ideana oli valmistaa savulambic: olut, jossa yhdistyisi villihiivan mukanaan tuoma happamuus ja turvemaltaan savuisuus. Yhdistelmä on olutmaailmassa harvinainen, mutta ainakin tanskalaisen Djævlebrygin Mareridt-olut on tehty vastaavalla kombinaatiolla.

Hetki ennen oluen paljastamista, Padelle oluen nimi ja etiketti oli salaisuus
Heikkinen pani oluen jo viime vuonna odottamaan Willförin rajapyykin ylitystä. Sillä välin myös olutguru Hannu Nikulainen sai 10000 olutarvioita täyteen ja pääsi juhlistamaan sitä tynnyriversiolla klassisesta Siperia Imperial Stoutista. Kun Patrik eli Ratebeer-nikiltään oh6gdx sai Nikulaisen tavoin 10000 arviota täyteen Kööpenhaminassa oli aika kaivaa tynnyri esiin ja julkaista olut. Poriin oli Patrikin lisäksi maistamaan tulleet myös tanskalaiset Ratebeer-tutut, Jan Bolvig (aka fonefan) Charlotte-vaimoineen. Janilla lähestyy kohta 15000 Ratebeer-arvion rajapyykki.
Jan Bolvig, Charlotte Heede, Patrik Willför ja kristiinankaupunkilainen olutkeräilijä Vilho Sartola
Miltä olut sitten maistui? Lasiin paikallaolijat saivat runsaasti vaahtoavan kuvauksen mukaisen "semitumman" oluen. Tuoksussa tulivat esiin molemmat halutut elementit: happamuus ja savuisuus. Nenään tulvahti myös marjaisuutta ja villihiivan mukanaan tuomaa navettamaisuutta. Olut oli rungoltaan kevyehkö, helposti juotava. Maussa happamuus ei ollut niin ylitsekäyvä kuin tiukimmassa esikuvissaan, mutta se on oluessa selvästi läsnä. Maussa oli myös puumaisuutta, metsämarjoja, kinkkua ja pitkään suussa viipyvää savuisuutta, joka kantaa hyvin jälkimakuun asti. Hyvä ja mielenkiintoinen olut, jota voi tarjota myös ei-hardcore-harrastajalle!
Uniikin hanalätkän on suunnitellut Beer Huntersin panimotyöntekijä Erik "austone" Ekholm.
Vaikka Horny Ten-K oh6gdx ei tulekaan pullotavarana myyntiin, suuremmallakin yleisöllä on mahdollisuus päästä tätä maistamaan Porin ulkopuolellakin. Beer Hunters tulee nimittäin olemaan mukana myös kuun lopussa Helsingin Suuret Oluet, Pienet Panimot -tapahtumassa Rautatientorilla ja siellä tätä on myynnissä muutama kegi.
Pade tarjoilemassa omaa nimikko-oluttaan.
Beer Huntersin iloiset panoveikot Erik Ekholm ja Mika Heikkinen.