torstaina, maaliskuuta 08, 2007

Stallhagen Dark Lager IV

Hyvien olutravintoloiden kuukauden olut on Stallhagen Dark Lagerin vahva kuusiprosenttinen versio. Aiemmin pullona on ollut saatavilla kevyempi 4,7-prosenttinen olut. Huhut kertovat myös tämän vahvemman Dark Lagerin tulevan pullomuodossa myöhemmin Alkoon.

Ahvenanmaalaisen Ålands Bryggerin Stallhagen-oluet tunnetaan hyvinä perusoluina, jotka eivät kuitenkaan ole kovin rohkeita tai yllättäviä. Tuotanto on kuitenkin ollut tasalaatuista ja varsinaisia huonoja oluita ei panimolta vielä ole vastaan tullut, jotakin satunnaista festareilla ollutta koekeittoa lukuun ottamatta.

Dark Lager on nimensä mukaisesta tumman meripihkan värinen lager-tyylin olut - vahvana kuusiprosenttisena se muistuttaa lähinnä tummia bock-oluita niin väriltään kuin maultaankin. Väri on kirkas, joten mistään suodattamattomasta tuotteesta ei ole kyse. Tuoksu on karamellimainen ja ruohoisen humalainen. Maussa tulee esille samantyyppinen ruohoinen humalointi sekä paperinen, aavistuksen karvaskin maltaus. Alkoholin huomaa tässä oluessa, jonka vuoksi sen bock-tyyppiseksi arvioinkin. Kohtalainen sessio-olut, helpohkosti juotava prosenteistaan huolimatta ja ehdottomasti kokeilun arvoinen vaikka ei helmikuun kuukauden oluen tasolle pääsekään (Ettaler).

Ei kommentteja: