lauantaina, huhtikuuta 24, 2010

Pari turboahdettua tanskalaista


Ensiksi "nimitysuutisia". Kantapaikkani Beer Hunters on palkannut historiansa ensimmäisen panimotyöntekijän. Maanantaina aloitti työnsä "Kim" Erik "austone" Ekholm, joka kuuluu Olutopas.info-aktiiveihin ja on panokokemusta hankkinut kotiolutkokeilujen kautta. Austone pääsi heti työn makuun alkuviikosta, kun oli mukana pullottamassa muutamaa tuhatta Söör-olutpulloa.

Juomatalo Pikkulinnulta on taas saapunut mielenkiintoisia oluita paikalliseen. Tällä kertaa lastissa oli lähinnä pohjoismaalaisia muutamalla De Molenilla höystettynä. Näitä saanee Porin ja Puotilan lisäksi ainakin tamperelaisista ja helsinkiläisistä olutravintoloista sekä Pannuhuoneelta Kuopiosta. Tässä esiteltävä kolmikko on kaikki pantu Amagerilla Tanskassa.

Xbeeriment Black Force One

Xbeeriment on pieni tanskalainen haamupanimo, jolla ei ole omaa panimoa. Kuten nimikin jo kertoo niin Xbeeriment tekee erilaisia extremejä olutkokeiluja, jotka ilmeisesti kaikki on pantu Amagerilla. Hyvä, että asia kerrotaan jo yrityksen nimessä - Olutoppaan jutuista päätellen monille tuntuu olevan epäselvää, että esimerkiksi Mikkellerin ja Brewdogin liikeideana on nimenomaisesti kokeellisten oluiden niche eikä helposti juotavat "kansanoluet".

Black Force One on 10,4-prosenttinen imperial stout, joka on kehitetty Yhdysvaltain presidentin kunniaksi tehdystä Barackista. Oluessa on käytetty viittä eri mallasta ja neljää eri humalaa (Chinook, Centennial ja Amarillo, kuivahumalointi tehty Cascadella). Olutta on kypsytetty kaksi kuukautta ennen julkaisua. BFO:ssa on mukana reilusti turpeista savumallasta, mutta savu tai turve tulee yllättävän vähän läpi tuoksussa tai maussa. Tuoksu on paahteisen palanut ja tuhkainen. Runko on vankka kuten olettaa sopiikin. Maussa vuorottelevat tuttuun imperial stout tapaan lakritsi, tupakka ja karamelli; BFO:ssa näiden lisäksi useille stouteille tyypillinen vihannesmaisuus. 98 IBU:a takaa, että humalaa löytyy myös rapsakasti ja kymmenen volttia tuo mukaan runsaasti lämmittävää alkoholia. Mustassa ykkösvoimassa on paljon makua vaikkakin itseäni häiritsee kuitenkin jonkin verran oluen tuhkamaiset vivahteet. Yksityiskohtana pullosta mainittakoot "MHT: i morgen" :)

Amager Black Nitro

Amagerin Black Nitro on maistamistani hybridityylioluista eräs mielenkiintoisimmista vähään aikaan. Black Nitro on "musta IPA" eli samankaltainen olut kuin esimerkiksi Beer Heren onnistunut Dark Hops. Mies tämän oluen takana on amerikkalainen Shaun E. Hill. Shaun työskenteli Tanskassa Nørrebro Bryghusin ja uudelleen avatun Fanø Bryghusin panimomestarina, mutta on nyt palannut kotiseudulleen Vermontiin ja perustanut Hill Farmstead -nimisen panimon. Shaunilla on mielenkiintoinen blogi.

Black Nitro tosiaan yhdistää tummaa stoutia ja humalaista IPA:aa ja tässä oluessa melko yllättävällä ja onnistuneella tavalla. Olut muistuttaa ulkonäöltään tyylipuhdasta stoutia: väri on sysimusta ja oluessa on runsas beessi vaahto (kuulemma uusi muoti-ilmaisu beigelle olisi "nude"). Tuoksu on sitten taas melko selkeää IPA:a: makeaa ja pihkaista humalaa, jossa taustalla häilyy jotenkin vehnämäistä maltaisuutta. Maku yllättää: odotin humalapommia, mutta Black Nitro alkaakin stoutina, jopa makeahkona milk stoutina, jossa on mukana runsaasti lakritsia. Jälkimaussa tulee esille taas hienostunut amerikkalainen humalointi. Tätä herkkua kannattaa kokeilla.

Amager Burnout

Kolmantena on vuorossa etikettiään myöden turboahdettu Amagerin Burnout. Etikettiä muuten arvon olutveljet pitivät epäonnistuneena - onkohan Paint ollut käytössä? Burnout on pantu myyntipäällikön kunniaksi. Myyntipäälliköllä kun kuulemma on hieman kevyt kaasujalka. Tämän oluen varsinainen jippo on savumaltaan käytössä: Burnoutissa on 44 % bambergilaista savumallasta ja 44 % brittiläistä savumallasta ja olut yhdistääkin hienosti molempien parhaat ominaisuudet. Saksalaisilla savussa on mukavaa metwurstia ja savukinkkua, briteiltä tulee taasen mukaan turpeisuus. Olut vaikuttaa kovasti doppelbockilta ja sen "juotavuus" on erittäin mainio huolimatta 8,1-prosentin alkoholimäärästä. Tätäkin turboahdettua kannattaa kokeilla vaikka Amager sanookin: Burnout bør derfor kun nydes, hvis du har dobbelt udstødning på dytten eller skorsten i hjemmet!

Ei kommentteja: