keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2009

Porin panimo lopetetaan syksyllä

156 vuotta panimohistoriaa päättyy syksyllä kun ylikansallinen Carlsberg lahtaa Porin panimon rippeet. Paljoa ei kyllä ole enää lopetettavaa, koska tuotanto on ollut vahvan Karhun rahtaamista tankkiautoilla Keravalle.

Radio Porin saamien tietojen mukaan Sinebrychoff suunnittelee Porin panimon sulkemista. Suunnitelman mukaan panimo suljettaisiin syyskuussa. Panimolla työskentelee 31 henkilöä.

Ratkaisua perustellaan oluen rajulla hintakilpailulla, alkoholiverotuksen kiristymisellä, kasvavalla matkustajatuonnilla ulkomailta sekä kulutuksen vähenemisellä. Sinebrychoff katsoo, että kahden tuotantolaitoksen ylläpitäminen ei tällaisessa tilanteessa ole liiketaloudellisesti perusteltua.

Porissa valmistetaan noin 40 miljoonaa litraa olutta vuosittain. Porin panimon toimintakyvyn ylläpitäminen vaatisi vuoden sisällä lisäinvestointeja, jotka eivät yhtiön mukaan ole kannattavia. Suunnitelman avulla saavutettaisiin arviolta noin kolmen miljoonan euron vuotuiset kustannussäästöt.

Toimitusjohtaja Pekka Tiainen kertoo, että mikäli panimon sulkemiseen päädytään, kaikille siellä työskenteleville tarjotaan mahdollisuus siirtyä johonkin toiseen tehtävään yhtiön sisällä. Tukitoimia on Tiaisen mukaan luvassa niille, jotka eivät voi vastaanottaa työtä muualla Sinebrychoffilla.

Porin paikallisjakeluterminaali, pienpanimo ja myyntitoiminnat jatkavat toimintaansa.


Viime vuonna tontille perustettiin Sedu Koskisen ravintolan yhteyteen Karhupanimo, jonka oluttuotannosta vastaa Sinebrychoff. Ainoa syy pienpanimon perustamiseen oli juuri ylläoleva uutinen. Näin Carlsberg voi väittää oluenpanemisen edelleen jatkuvan "Porin panimossa".

Uutista lukiessa taas kerran muistaa sen miksi "(Suomalainen) olutkulttuuri" ja yhtiöt kuten Carlsberg ja Heineken eivät oikein sovi samaan lauseeseen. Ei se paljoa asiaa lievitä, että lähetetään panimomestari (ja toimittaja) katselemaan portterin keittämistä Burton-upon-Trentiin, kun samaan aikaa lahdataan Suomen vanhin samalla paikalla jatkuvasti toiminut panimo (156 vuotta).

RIP Porin panimo
RIP Porin Karhu

Ei kommentteja: