tiistaina, huhtikuuta 20, 2010

Kirjapenkissä: Good Beer Guide Belgium


Humalablogi käynnistää epäsäännöllisesti pyörivän artikkelisarjan, jossa käydään läpi suositeltuja olut- ja ehkä muitakin juomakirjoja. Niitä on tarttunut "hihaan" jonkin verran ja yllättäen niitä lisääkin tulee silloin tällöin.

Brittiläinen Tim Webb on eräs arvostetuimmista olutkirjailijoista ja hänet tunnetaan erityisesti CAMRA:n kustantaman Good Beer Guide Belgiumin tekijänä. GBG Belgium onkin saavuttanut jo kunnioitettavan iän: vuonna 2009 ilmestyi jo kuudes painos, ensimmäinen näki päivänvalon vuonna 1992.

Kuudes painos tuli tarpeeseen, sillä edellinen versio oli ilmestynyt neljä vuotta aiemmin ja jo pikku hiljaa vanhentunut. Uusimmasta painoksesta voidaan hyvällä syyllä sanoa: paras versio toistaiseksi ja ehkäpä paras kirja belgialaisista oluista koskaan.

Kirja alkaa maljalla kahdelle menetetylle ystävälle: edellispainon jälkeen olivat manan majoille poistuneet Michael Jackson ja White Beer Travelsin John White. Sen jälkeen jatketaan raskaan sarjan vierailevien kirjoittajien artikkeleilla: kynään ovat tarttuneet HBF:lläkin vieraillut Stephen Beaumont, lambikeista kirjoittava Frank Boon, Shelton Brothersin Dan Shelton, belgialainen Carl Kins ja erinomaisen www.europeanbeerguide.netin Ron Pattinson. Tämän jälkeen kirja jatkuu olutmielessä kevyemmällä sisällöllä. Webb kertoo belgialaisesta kulttuurista, ruuasta sekä kertoo (erityisesti briteille) kuinka Belgiaan voi matkustaa. Varsinkin viimeksi mainittu on suomalaiselle lukijalle varsin turha osio.

Tämän jälkeen tulee paljon hyödyllisempi olutturismi-osuus. Kirja kertoo mitä "olutnähtävyyksiä" Belgiasta löytyy sekä antaa vuoden "oluttapahtumakalenterin". Jälkimmäisestä selviää vaikkapa, että syyskuun kolmantena viikonloppuna Orvalin panimolla on avoimet ovet ja tunnin opastettu kierros. Sen jälkeen kirja jatkuu kertomuksella oluen valmistuksesta sekä oluttyyleistä. Oluttyyleissä annetaan esimerkkejä niiden onnistuneista belgiversioista.

Kirjan seuraava osio on ainakin itselleni se tärkein: GBGB listaa kaikki Belgian panimot yhteystietoineen sekä tärkeimpine tuotteineen. Aluksi tulevat kaikki itsenäiset panimot, sitten globaalit jätit ja lopuksi vielä "haamupanimot" eli "panimot ilman omaa panimoa" sekä tulevia panimoita. Tämän jälkeen tulee jälleen belgituristille "essential" osio: luettelo eri kaupunkien parhaista olutbaareista sekä muutamia olutkauppoja. Kirjasta selviää esimerkiksi, että omalaatuisessa Baarle-Hertogissa on hyvä olutkauppa De Biergrens. Tämän jälkeen on vielä brittiläisiä varten osio belgialaisesta oluesta Britanniassa - sisältää kyllä hyödyllistä tietoa esimerkiksi Lontooseen matkustavalle oluen ystävälle. Lopuksi kirjassa on lyhyt listaus oluen kuluttajajärjestöistä Euroopassa sekä hyödyllisiä webbiosoitteita.

Good Beer Guide Belgium on belgioluen ystävälle pakkohankinta. Viimeistään ostaminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa kun suunnittelee matkaa paikan päälle. Itse hankin uusimman version ihan nojatuolimatkailua varten!

Näppärintä kirja on tilata CDON.fi:stä, jossa maksun voi suorittaa luottokortin lisäksi laskulla. Tällä hetkellä hinta on jo mukavan edullinen: 16,95€. Tästä linkistä pääset suoraan kirjan tilaussivulle.

Ei kommentteja: